18 Ağustos 2016 Perşembe

Heyecan Başlıyor



  SADECE FUTBOLUN KONUŞULDUĞU BİR LİG OLMASI DİLEĞİYLE

 

   19.08.2016 saat 21.45 Adanaspor-Bursaspor maçı itibariyle dört gözle beklenen 2016-2017 Spor Toto Süper Lig başlıyor. Galatasaray’ın ve Milli Takımın efsane kaptanlarından ve kalecilerinden olan ve bu yaz hayatını kaybeden Sayın Turgay Şeren’in adını alacağı ligimiz bu sezonda yeni hikâyeleriyle, heyecanlı dakikalarıyla, golleriyle, asistleriyle, kartlarıyla futbol severlerin karşısına çıkacak.

   Geçen sezon Şenol Güneş’in komutasındaki Beşiktaş oynadığı futbolla şampiyonluğu sonuna kadar hak etmiş ve en yakın rakibi Fenerbahçe’nin 5 puan önünde 14. Şampiyonluğunu kazanmıştı. Bunun yanında Medicana Sivasspor, Eskişehirspor ve Mersin İdmanyurdu dramatik bir şekilde lige veda etmişlerdi. Bu sezon Medicana Sivasspor, Eskişehirspor ve Mersin İdmanyurdu yerine; PTT 1. Lig şampiyonu olan ve 12 yıl aradan sonra süper ligde yer alacak olan Adanaspor’u, süper ligden düştüğü sezonun hemen ardından PTT 1. Ligi 2. bitiren Karabükspor’u ve PTT 1.Lig Play Off finalinde Adana Demirspor’u penaltılarda eleyen Alanyaspor’u izleyeceğiz.


   Bu sezon yine şampiyonluk yarışı nefes kesecek gibi duruyor. Geçen sezonun şampiyonu Beşiktaş yine şampiyonluğun en büyük adayı diyebiliriz. Fakat transfer sezonu onlar için çok iyi geçti diyemeyiz. Geçen sezon Beşiktaş’ı zirveye taşıyan Sosa’nın Milan’a, Mario Gomez’in Wolfsburg’a gidişi çok büyük kayıplar olarak hanesine yazılıyor. Bunun yanında Gökhan Töre ile İsmail Köybaşı’nın gidişleride Beşiktaş için büyük kayıp olabilirler. Bunu yanında geçen sonun ikinci yarısında kiralanan ve şampiyonlukta Beşiktaş’a büyük katkı veren Marcelo, kaleci Fabri, İsmail’in yerini fazlasıyla doldura bilecek Adriano, Fenerbahçe’de sözleşmesi biten ve pozisyonunda ligimizde en iyisi olan Gökhan Gönül transferleri Beşiktaş’ın artı yanları. Fakat bu transferler ne taraftarları ne de Şenol Güneş’i memnun etmiş gözükmüyor. Beşiktaş’ın stoper, 10 numara, kanat oyuncusu ve net bir santrafor olmak üzere en az 3-4 transfere daha ihtiyacı var gibi gözüküyor. Kısa zaman içinde bu transferlerin gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu beklentiler ışığında Beşiktaş evinde Alanyaspor’a karşı sezonu açıyor. Tek hedef bu sezon şampiyon olup 3. yıldızı göğsüne eklemek.  

 

   Son iki sezonu Başakşehir karşısında aldığı yenilgilerle ikinci tamanlayan Fenerbahçe yine şampiyonluğun en büyük adaylarından birisi. Geçen sezon oynattığı futbolla eleştiri konusu olan Pereira ile FFP dolayısıyla yola devam kararı almışlardı. Yaz boyu Fenerbahçe 3-5-2 mi 4-4-2 mi 4-3-3 mü oynamalı derken Monaco’ya elenmesinin ardından çok tartışılan Pereira’nı görevine son verildi. Yeni sezona Hollandalı teknik adam Dick Advocaatla başlayacak olan Fenerbahçe transfer sezonunun başarılı takımlarından biri olarak gösteriliyor. Ne kadar geçen sezon en başarılı olduğu nokta olan savunmasının en önemli 3 oyuncusu olan Caner Erkin, Gökhan Gönül ve Bruno Alves’i kaybetmiş olsa da yapılan Van Der Wiel, Neustader, Skrtel, İsmail Köybaşı transferleriyle gidenlerin yerlerinin dolduğunu görüyoruz. Kiradan geri dönen Salih ve Emenike’de yeni transfer gibiler ve yaz döneminin yıldızları olarak kendilerini gösterdiler. Fenerbahçe’nin en büyük kayıplarından bir tanesi de Euro 2016’ya damgasını vuran Nani oldu. Nani’nin yerini Atıfla doldurmaya çalışan Fenerbahçe’de Diego’nun takımdan ayrılmasının ardından 10 numara pozisyonu için veya başka pozisyonlar için transfer yapıp yapmayacağını Dick Advocaat’ın oyun taktiği ve istekleri belirleyecek. Yeni hocası ve transferleriyle Medipol Başakşehir deplasmanında sezonu açacak Fenerbahçe’de de tek hedef iki yıldır ulaşılamayan 4. yıldızı göğse takmak olacak.


 

   Geçen sezon hem oynadığı futbolla ve hemde aldığı Avrupa Kupaları cezasıyla taraftarı yasa boğan Galatasaray her sezon olduğu gibi bu sezonda şampiyonluk parolasıyla sezona başlayacak. Ne kadar kötü durumda da olsa kupa kazanmayı bilen Galatasaray geçen sezonu da iki kupa ile kapattı. Fakat şampiyonluk dışındaki hiçbir sonuç diğer iki taraftar grubunda olduğu gibi Galatasaray taraftarını da memnun etmeyecektir. Geçen sezona altyapı hocası olarak gelen ve Mustafa Denizli’nin istifasının ardından takımın başına geçirilen Jan Olde Riekerink bu sezonda takımın başında sezona başlayacak. Taraftarın takımda görmek istemediği Olcan Adın, Umut Bulut ve Tarık Çamdalı kadro dışı bırakmasıyla taraftarın gözünde kredisini arttıran Riekerink’in; ardında Süper Kupayı’da kazanmasıyla taraftarın sevgisini kazandı. Taraftarın Ona güveni çok fazla. Transfer sezonuna Serdar Aziz transferiyle başlayan Galatasaray, beklenen santrafor transferini de Eren Derdiyokla yaptı. Orta sahaya Tolga Ciğerci sağbeke Cavanda transferini yapan Galatasaray’da en büyük transfer olarak kiradan geri dönen Bruma olarak göze çarpıyor. Fakat transferler şampiyonluk için yeterli gözükmüyor.  Orta sahaya en az bir transfer daha yapması beklenen Galatasaray’da ayrıca stoper ve santrafor pozisyonunada birer transfer daha yapılabilir. Yapılacak iyi bir orta saha transferiyle Galatasaray’ın 21. şampiyonluğunu kazanması hiç sürpriz olamaz. Her sene olduğu gibi bu senede şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olarak evinde Karabükspor maçıyla sezonu açacak.

 

   Tarihinin en kötü sezonlarından birini geçiren Trabzonspor bu sezon için takımın başına Ersun Yanal’ı getirip potansiyelli genç oyuncularla anlaştı. Başkan ve yöneticiler şampiyonluk hedeflerini 2-3 yıl sonrasına ertelediklerini ve bu sezon sadece Avrupa Kupaları’na katılmaya çalışacaklarını her ne kadar açıklasa da Trabzonspor’un takım kimyasını oturta bilirse sürpriz yapabileceği beklentisi tüm futbol severlerin aklının bir köşesinde yer edinmiş durumda. Sezonu evinde seyircisinden yoksun şekilde Kasımpaşa karşısında açacak Trabzonspor ayrıca bu sezonunun ilerleyen haftalarında yeni stadına geçiş yapacak.


   Geçen sezonun sürpriz takımı Konyaspor bu sezon yine aynı başarısı için çaba gösterecek. Yaz döneminde yaptığı maçlarla ilgileri üzerine çeken Osmanlıspor’da bu sene tekrar Avrupa kupalarına katılma hakkı elde etme peşinde. Bursaspor’da geçen sezonu unutturup Bursaspor’un adına yakışır bir mücadele için sezonu Adanaspor karşısında açacak.    

   TFF aldığı kararla deplasman yasağı uygulamasını kaldırdı. Bu kararla birlikte takımlar rakiplerinin sahalarında maç izleyebilecekler. Bu uygulamanın kalkmasının faydalı mı zararlı mı olduğunu önümüzdeki günler gösterecek. Ne diyelim darısı Passolig’in başına.


 

   







Oğuzhan DAŞDEMİR

2 yorum:

  1. Gomez ve Sosayı kaybeden Beşiktaş şampiyonluğun en büyük adayı falan değil. Ama yazı güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bjk bu noktaları doldurabilir gibi geliyor bana. Demba Ba gitti Gomez geldi. Gomez gider başkası gelir. Ayrıca Şenol Güneş çok önemli bir hoca oyuncularından en yüksek verimim alıyor.

      Sil