19 Ağustos 2016 Cuma

BEBETO



Bebeto
   1994 Dünya Kupası Hollanda-Brezilya Çeyrek Final maçında dakikalar 63’ü gösterirken Brezilyalı Jose Roberto Gama de Oliveira ya da bildiğimiz adıyla Bebeto sahneye çıkıyor ve skoru 2-0’a getiren golü atıyor; ama golü daha özel kılan bir şey daha var: Gol sevinci. Bebeto attığı golün ardından maçtan iki üç gün önce dünyaya gelen oğlunun doğumu kutlamak amacıyla yaptığı bebek sallama hareketi. Bu sevinç daha sonradan öyle seviliyor ki günümüzde dahi çocuğu dünyaya gelen futbolcu bu hareketi yaparak seviniyor veya arkadaşları o futbolcu adına bu hareketi yapıyor. Bu sevinç tarihe Bebeto sevinci olarak geçiyor.

    1994 Dünya Kupası’nın Bebeto ve Brezilya için ayrı bir önemi daha var. Pele’nin 1970 yılında milli takımı bırakmasının ardından Brezilya hiçbir dünya kupasını kazanamamış. Hatta 1974’den 1990’ kadar final dahi görememişti. Bunun yanında elinde bulundurduğu 3 Dünya Kupası rekoruda önce İtalya daha sonra Federal Almanya tarafından egale edilmiş, tüm dünya Brezilya’nın göze hoş gelen futbolunu özler hale gelmişti. İşte bu özlem ve açlığa son vermek ise Romario ve Bebeto’nun muhteşem uyumu olacaktı. Başlı başına kendi hikayesini taşıyan 94 Dünya Kupası Final’de Brezilya İtalya’yı Baggio’nun kaçırdığı penaltının ardından kazanacak ve müzesine 4. Dünya Kupası’nı götürecek, Bebeto-Romario ikilisinide vitrine koyacaktı. Bebeto bu turnuvada oynadığı 7 maçta toplam 3 gol atmış ve takım arkaşı Romario’nun ardınadan takımının en golcü ikinci oyuncusu olmuştu.




  
   Peki bu hikaye nasıl başladı:

Jose Roberto Gama de Oliveira(Bebeto) 16 Şubat 1964 yılında Brezilya’nın Bahia eyaletinin başkenti olan Salvador şehrinde dünyaya geldi. Her Brezilyalı çocuk gibi futbolculuk hayali kuran Bebeto futbola Victoria takımında başladı. Buradaki futboluyla Brezilya’nın köklü kulüplerinin dikkatini çekmiş takım 19 yaşındaki genci transfer etme yarışına girmişlerdi. Bebeto tercihini Flamengo’dan yana kullanmıştı. Altı yıl boyunca çıktığı 80 maçta 34 gol atan Bebeto’nun yeni adresi Vasco da Gama oldu. Vasco da Gama’da iki yılda 53 maça çıkmış ve attığı 28 golle adını iyiden iyiye Dünya’ya duyurmuştu. Brezilya Milli Takımıyla da çıktığı maçlarda da adından söz ettirmeye başlayan Bebeto 1992 yılı yaz döneminin transferde en çok konuşulan futbolcularından biriydi. Bebeto için artık Avrupa vakti gelmişti. Çoğu futbol otoritelerine göre İtalya’dan bir takıma transfer olacağı düşünülen Bebeto herkesi şaşırtmış ve La Liga’nın kümede zor kalan takımı olan Deportivo La Coruna takımını tercih etmişti. Deportivo beklenmedik bir şekilde 92-93 sezonunda Bebeto’nun liderliğinde tozu dumana katmış ve sezon sonu lider olan Barcelona’nın 4 puan arkasında ligi 3. tamamlamıştı. Takımına 29’lük katkıda bulunan Bebeto ayrıca sezonun gol kralı olmuştu. Deportivo adına hedefler değişmiş, 93-94 sezonuna şampiyonluk umuduyla girmişlerdi. Bu umutlarını son maça kadar taşıyan Deportivo son maçı kazanabilirse şampiyon olacaktı. Önlerinde tek maç kalmıştı oda Valencia deplasmanı. Maçın 90. dakikası 0-0 ilerlerken Deportivo penaltı kazanıyor. Takımın sahadaki penaltıcısı olan Bebeto burada sorumluluktan kaçıyor ve penaltıyı kullanmak istemiyor. Bu sorumluluğun altına giren isim ise takım arkadaşı Miroslav Djukic oluyor. Djukic penaltıyı kalecinin üstüne nişanlayınca maç berabere bitti ve Deportivo’nun şampiyonluk hayelleri suya düşüyor. Bebeto buradaki performansı 94 Dünya Kupası’na taşıyarak kupayı getiren isimlerin başında geliyordu. Deportivo’da 4 sezonda toplam 131 maça çıkan Bebeto 86 kere ağları havalandırarak Deportivo tarihinin efsaneleri arasında yerini aldı. Deportivo’dan sonra Bebeto bir seyyah gibi hareket etmeye başladı. İspanya’dan sonra ülkesi özlediğini ifade eden Bebeto eski kulübü Flamengoya geri döndü burada 15 maçta 7 gollük katkıda bulundu. 33 yaşında İspanya’ya geri dönen Bebeto bu kez ligi güçlü ekiplerinden Sevilla formasını terletecekti fakat burada sadece 5 maça çıkabildi ve gol sevinci yaşayamadı. Sevilla’daki kısa kariyerinin sonrasında sırasyla Victoria, Cruzeiro, Botafogo, Toros Neza, Kashima Antlers, Victoria Vasco da Gama ve Al-Ittlhad takımlarında birer sezon oynadı. 38 yaşındayken Arap takımı Al-Ittlhad takımında futbolu bıraktı. Futboldan sonra ailesiyle vakit geçirmeyi seçen Bebeto, 2009-2010 sezonunda Brezilya’nın bölgesel takımlarından America takımının teknik direktörlüğünü yaptı.

   Profesyonel kariyerinde çıktığı 342 maçta 178 kere gol sevinci yaşayan Bebeto Milli Takımla çıktığı 75 maçta 39 kere taraftarlarının yüzünü güldürdü. Bununla birlikte bir gümüş bir bronz olmak üzere iki olimpiyat madalyası bir Copa America Şampiyonluğu, bir Dünya Kupası, bir Konfederasyon Kupası, üç Brezilya ligi şampiyonluğu, bir İspanya Kral Kupası ve birde İspanya Süper Kupası başarıları göstererek futbol tarihine adını altın harflerle yazdıranlardan oldu.

   







Şimdilerde ise ünlü gol sevincini yaptığı ve onun gibi futbolu seçen oğlu Mattheus Oliveira'in Flamengo’daki kariyerini en yüksek noktalara çıkarması için çalışıyor ve çalıştırıyor. Mattheus Oliveira'da oynadığı futbolla şimdiden adından söz ettirmeye başladı. Brezilya'nın genç milli takımlarında da futbol oynadı. Bir dönem Juventusla adı anılıyordu fakat bu transfer gerçekleşmedi. Mattheus Oliveira'in en büyük hayali babası gibi olabilmek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder